Založ si blog

Svetová bridžová simultánka

Košický bridžový klub sa v piatok 3.6.2016 zapojil do Svetovej bridžovej simultánky. Simultánky sa zúčastnilo 3448 párov, z 230 klubov v 29 krajinách sveta.

O 23:00 boli priebežné výsledky hráčov nášho klubu nasledujúce:

wbf2016first

 

V pondelok ráno už pravdepodobne konečné výsledky hráčov nášho klubu – lokálne poradie na základe globálnych výsledkov:

sim2016nat

Lokálne poradie na základe lokálnych výsledkov:

sim2016club

Dokumentácia

Ako sa bridžová simultánka hrá?

Na rozdiel od šachu, kde hrá jeden hráč proti najmenej dvom hráčom, simultánnosť bridžovej simultánky spočíva v tom, že sa hrajú tie isté rozdania aspoň v dvoch kluboch. Hlavný organizátor rozošle e-mailom klubovým organizátorom rozdania vo forme počítačového súboru. V kluboch, kde majú miešačku kariet, sa rozdania namiešajú strojovo, kde ju nemajú, sa namiešajú ručne. Keďže v každom klube sa zíde iný počet hráčov, v kluboch sa hrá podľa rôznych rozpisov. Sú dva možné prístupy. Buď sa napriek rôznemu počtu párov v kluboch hrá stále rovnaký počet rozdaní, obvykle 24 rozdaní, lebo 24 má veľa deliteľov, takže možno vytvoriť regulérne rozpisy pre 2,4,6,8,12 párov a ich násobky. Každé rozdanie je odohrané v rámci celej simultánky takmer rovnako často. Druhý prístup je, že sa v kluboch hrá prirodzený počet rozdaní pre daný počet párov:

  • Hrá každý s každým, ak je párov najviac 16.
  • Ak je párov viac, pole sa rozdelí na dve polovice a všetky páry jednej polovice hrajú proti všetkým párom druhej polovice. Takto možno hrať od 10 párov po 30 párov.
  • Ak by párov bolo v klube viac, musia sa namiešať dve sady rozdaní a vytvoria sa dve sekcie, ktoré majú vhodný počet párov.

Pri tomto prístupe k simultánke sa v kluboch odohrá rôzny počet rozdaní, malo by to byť od 22 do 30, ale je možné, že sa niekde hral ešte menší a inde ešte väčší počet rozdaní. Z toho dôvodu, sa jednotlivé rozdania hrajú nie rovnako často, prvých 20  sa hrá najčastejšie, vyššie čísla rozdaní sa hrajú menej často. Výsledky každého rozdania sa prepočítajú na percentá, takže napriek tomu, má v konečnom výsledku každé rozdanie rovnakú váhu. Konkrétne: rozdanie 1 sa hralo 1597 krát a rozdanie 26 sa hralo „iba“ 767 krát.

Ako je možné, že lokálne poradie z lokálnych výsledkov je niekedy výrazne iné než z globálnych?

Napríklad v našom klube sa každé rozdanie hralo 7 krát, v rámci sveta sa hralo  700-1600 krát. To čo bol v klube top v rámci sveta už topom byť nemuselo a obvykle ani nebolo. Napríklad v rozdaní 6 sme v klube získali 100%, ale vo svete to bolo „len“ 90,2%. Ak by sme to v klube hrali priamo proti páru, ktorý skončil tesne za nami, týchto 10% po predelení 26 (počet rozdaní, ktoré sme odohrali) spôsobí u nás pokles o 0,4% a u nich nárast o 0,4%. V rozdaní 3 nám naopak 33% z klubu narástlo na 58% vo svete. Rastúci počet výsledkov lokálne výsledky obvykle objektivizuje a hlavne pre menšie kluby je simultánky príležitosťou na meranie skutočnej relatívnej výkonnosti hráčov klubu. Od istého počtu výsledkov sa už relatívne klubové poradie takmer nemení, stačí si pozrieť prvé poradie, ktoré som zverejnil, keď bolo vyhodnotených iba čosi vyše 600 párov, lokálne poradie sa už nezmenilo a percentá sa už menil len kozmeticky.

Hral víťaz najlepšie?

Musel by som spraviť podrobnú analýzu jednotlivých rozdaní, príliš vysoký percentuálny výsledok svedčí skôr o nevyrovnanosti poľa v klube, kým lokálne poradie na základe globálnych výsledkov lepšie vystihuje kvalitu hry než na základe lokálnych, ak bolo stolov lokálne málo, globálne poradie už nemusí byť objektívne. Ak do lokálneho poľa úplných začiatočníkov vložíte mierne nadpriemerný pár, tak jeho výsledky budú obvykle silne nadpriemerné nielen lokálne ale aj globálne. Globálne sa mu však výsledky môžu aj zhoršiť, lebo ak síce dražil správne celoherné záväžky, ale nerobil nadzdvihy, tak v klube to bol top, ale vo svete to mohol byť aj podpriemerný výsledok. Viacmenej platí, že súčet percent prvého a posledného je blízky 100%. Ak by sa nám podarilo dať dohromady prvých 16 párov a tí by hrali nasledujúcu simultánku v rámci jedného klubu, približne polovica z nich by mala pod 50% a polovica nad 50% no pravdepodbne by bolo výrazne menej extrémnych výsledkov. V konečnom poradí by sa pohybovali medzi 40-60%. Takže celkový víťaz hral určite dobre, ale s veľkou pravdepodobnosťou hral v nevyrovnanom poli.

 

Diplomovka

15.11.2020

Obhájil som diplomovku, ani neviem ako. Sám som si ju nenapísal, predsa nie som pako. Študentky a študentíci, načo študujete, v parlamente vedomosti nepotrebujete. Predseda nám vždy ukáže, jak hlasovať treba, sám volič si za to môže, že nemá na chleba. My musíme nosiť rúška, Igor však nemusí, že sme preňho iba svoloč, zverejní statusy, o ponožkách, o [...]

Prechádzka od 1: 00 do 5: 00

14.11.2020

Poďme sa priatelia prechádzať od jednej do piatej poďme to spolu spočítať tej vláde prekliatej. Boli sme sa spolu testovať, postáli si v rade, boli sa spolu nakaziť, nech covid je všade. Poďme si spoločne vypočuť tlačovku Matelka, keď je tam tento nedouk, vypína sa telka. Spoločne sme si to skazili, pravdu má premiér, veď sme ho na jar zvolili, takže je všetko fér.

Plošné testovanie a žonglovanie s číslami (2)

10.11.2020

V predchádzajúcom článku som z matematického pohľadu analyzoval prvé kolo plošného testovania. Po druhom kole k tomu v podstate nemožno nič nové zmysluplného dodať, iba možno konštatovať Pat a Mat (Naď a Matovič) naďalej žonglujú s číslami, ako sa im zachce. Bez ohľadu, aké percento pozitívnych by v druhom kole vyšlo, bol by to dôkaz toho, že plošné testovanie Ag [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Tibor Menyhért

Tak dlho sa hádali na maličkostiach, až z toho bola veličkosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 475502x
Priemerná čítanosť článkov: 2972x

Autor blogu

Kategórie