Zákaz nedeľného predaja 3. Prieskumy 2Muse a Focus

28. mája 2020, Tibor Menyhért, politika

Môj dotazník k zákazu nedeľného predaja bude prístupný ešte vyše 36 hodín. Uzavretý bude v piatok o polnoci. Zatiaľ ho vyplnilo 518 respondentov, noví už takmer nepribúdajú, ale nechám ho dobehnúť, ako som pôvodne naplánoval.

Dotazník

Medzičasom agentúra Focus zverejnila svoj prieskum. Zaujímavosťou oboch prieskumov je, že agentúry nezverejnili (aspoň ja som to nikde nezachytil, hoci som to hľadal), kto bol zadávateľom prieskumu. Tak isto nezverejnili zoznam a poradie otázok a či sa v rámci prieskumu pýtali aj na čosi iné, čo s nedeľným predajom nijako nesúvisí. Ani jedna z nich neuviedla, koľko ľudí im odmietlo odpovedať. Pri prieskume 2Muse je zrejmá manipulácia alebo pracovníci agentúry neovládajú matematiku (ťažko povedať, čo je horšie). V prieskume bolo 47 predavačiek a predavačov a oni tvrdia, že iba 1 percento bolo kategoricky za nedeľný predaj. Keďže aspoň jeden respondent odpovedal kladne, 1 zo 47 je 2,12%. Inak vzorka 47 je skutočne smerodajná 🙂 Počet zamestnancov na Slovensku je 2017775, obyvateľov takmer 5,5 milióna, dospelých cca. 5 miliónov, pracovníkov v maloobchode vyše 300000, takže, ak by 2Muse  pracovala s reprezentatívnou vzorkou, mali mať v prieskume aspoň 60 pracovníkov maloobchodu. Správne mali robiť zvlášť prieskum medzi pracovníkmi v maloobchode aspoň na vzorke 500.

Prieskum Focusu pravdepodobne prebiehal súbežne s prieskumom preferencií politických strán, respektíve asi odpovedali tí istí respodenti v rámci toho istého dotazovania (rovnaké dátumy zberu dát, rovnaký počet respondentov). Kvôli šetreniu nákladov sa to tak obvykle robí, že sa spojí viac prieskumov dohromady, ale spolu robené prieskumy sa navzájom ovplyvňujú. Záleží na poradí otázok, úvodnom rozhovore, …

 

Graf 2muse


Graf Focus

 

Priebežný stav môjho prieskumu

Podrobnejšia analýza v sobotu.