Založ si blog

Slovboj (slovná hra pre mobil alebo tablet)

Pred mnohými rokmi (aspoň desať) som na počítači hral slovnú hru, kde na štvorcovej sieti 4×4 boli náhodne vygenerované písmená. Úlohou hráča bolo nájsť čo najviac slov. Hralo sa v angličtine. Prednedávnom sa táto hra objavila v Messengery, pričom má mnoho jazykových mutácií. Ja ju hrám s priateľmi v slovenčine. Hra sa volá Wordblitz, väčšinou vyhrávam, ale napríklad moja dcéra ma v nej pravidelne poráža.

Pri hraní sme si všimli, že mnohé slovenské slová, aplikácia nepozná a naopak, mnohé slová, ktoré do slovenčiny nepatria, aplikácia uzná za správne. Hráč nemá možnosť do hry nové slová pridávať, alebo nesprávne slová reklamovať. Preto som sa rozhodol naprogramovať podobnú hru, pričom som do nej chcel pridať aj možnosť pridávať nové slová, prípadne mazať nesprávne slová.

Na tejto adrese Slovboj si môžete hru do svojho mobilu alebo tabletu stiahnuť. Nateraz funguje iba pod operačným systémom Android. Hra je napísaná v programovacom jazyku App Inventor, v ktorom aj žiaci základných a stredných škôl môžu naprogramovať rôzne zaujímavé aplikácie.

Ak v mobile kliknete na vyššie uvedený odkaz, tak ak máte správne nastavené bezpečnostné nastavenia, budete niekoľkokrát dôrazne upozornení, že sťahujete súbor z neznámeho zdroja a že môže ísť o potencionálne nebezpečnú akciu. Ak potvrdíte, že súbor stiahnuť chcete, tak sa súbor stiahne a keď ho dáte otvoriť, tak znova budete upozornení, že ide o neznámeho vydavateľa. Ak potvrdíte, že ju inštalovať chcete, tak sa vám aplikácia nainštaluje.

Po spustení aplikácie máte možnosť zadať meno prvého a druhého hráča, keď ste mená hráčov zadali, kliknite na tlačítko hra. Ak ste mená hráčov nechali prázdne, vypíše sa Vyplňte meno aspoň jedného hráča.

Po stlačení tlačítka Hra sa zobrazí tlačítko Meno1 štart a keď naň kliknete, hra sa spustí, náhodne sa vygeneruje 25 písmen v štvorcovej sieti 5×5, pri každom písmene je počet bodov, ktoré za písmeno dostanete. Slová tvoríte tak, že kliknete na jedno z písmen, toto písmeno sa zobrazí v žltom kruhu a prst ťaháte po obrazovke hore, dole, vpravo, vľavo, šikmo hore, šikmo dole zľava doprava alebo naopak a písmená, ktorých ste sa dotkli sa zobrazia v červenom kruhu a zároveň sa na obrazovke vypíše zatiaľ vytvorené slovo. Keď prst zdvihnete, slovo si aplikácia zapamätá, ak dané slovo nepozná, nepridelí vám zaň body, ale uloží ho do zoznamu nesprávnych slov. Takto pokračujete tak dlho, kým neuplynie časový limit. Pokiaľ ste na začiatku hry zadali mená dvoch hráčov, zobrazí sa tlačítko Meno2 štart a druhý hráč odohrá hru s tými istými písmenami, keď mu vyprší časový limit, tak sa zobrazia dva zoznamy slov, zoznam slov prvého a druhého hráča a celkový počet získaných bodov.

V hornej časti obrazovky sa zobrazia tlačítka: Hráč Zlé? Slovník Hra

  • Hráč – zobrazí zoznamy slov vytvorených hráčmi.
  • Zlé? – zobrazí zoznam nesprávnych slov, ak máte istotu, že sú medzi nim správne slovenské slová, kliknutím na správne slovo ho označíte
  • Slovník – ak ste označili nejaké slová ako správne, po stlačení tlačítka Slovník máte možnosť tieto slová pridať do slovníka
  • Hra – znovuspustenie hry s novými písmenami

Pokiaľ ste stlačili tlačítko Slovník, zobrazí sa obrazovka, kde sú tlačítka Pridať, Nové, Kde, Hra.

  • Pridať – Zobrazia sa slová, ktoré ste označili ako správne, v dolnej časti sa objavia tlačítka Zápor Ohýbať PRIDAJ. Tlačítko Zápor pridá pred slovo písmená NE, Ohýbať bude skloňovať slová – zatiaľ neimplementované a PRIDAJ pridá tieto slová do slovníka. Nové slová sa pridávajú na koniec slovníka, administrátor slovníka ich raz za čas prejde, nesprávne slová vyradí, správne vyčasuje alebo vyskloňuje. V súčastnosti slovník obsahuje 104 000  slov.
  • Nové – zobrazí sa koniec slovníka, čiže novo pridané slová, dole sa zobrazí tlačítko Stiahni, takže si môžete do mobilu stiahnuť celý slovník ako textový súbor. Tento slovník môžete voľne používať pre vlastnú potrebu
  • Kde – zatiaľ neimplemetované, bude možno prechádzať slovník od zvolenej pozície
  • Hra – spustenie novej hry.

Hra Slovboj je bezplatná a je bez reklám. Je to prvá zverejnená verzia, má ešte mnohé detské chyby. V komentároch pod článkom mi môžete napísať pripomienky a návrhy ku hre, spísať slová, ktoré by som mal vyradiť alebo pridať.

Hra rozvíja slovnú zásobu, viem si predstaviť, že by sa mohla používať na hodinách slovenčiny.

Diplomovka

15.11.2020

Obhájil som diplomovku, ani neviem ako. Sám som si ju nenapísal, predsa nie som pako. Študentky a študentíci, načo študujete, v parlamente vedomosti nepotrebujete. Predseda nám vždy ukáže, jak hlasovať treba, sám volič si za to môže, že nemá na chleba. My musíme nosiť rúška, Igor však nemusí, že sme preňho iba svoloč, zverejní statusy, o ponožkách, o [...]

Prechádzka od 1: 00 do 5: 00

14.11.2020

Poďme sa priatelia prechádzať od jednej do piatej poďme to spolu spočítať tej vláde prekliatej. Boli sme sa spolu testovať, postáli si v rade, boli sa spolu nakaziť, nech covid je všade. Poďme si spoločne vypočuť tlačovku Matelka, keď je tam tento nedouk, vypína sa telka. Spoločne sme si to skazili, pravdu má premiér, veď sme ho na jar zvolili, takže je všetko fér.

Plošné testovanie a žonglovanie s číslami (2)

10.11.2020

V predchádzajúcom článku som z matematického pohľadu analyzoval prvé kolo plošného testovania. Po druhom kole k tomu v podstate nemožno nič nové zmysluplného dodať, iba možno konštatovať Pat a Mat (Naď a Matovič) naďalej žonglujú s číslami, ako sa im zachce. Bez ohľadu, aké percento pozitívnych by v druhom kole vyšlo, bol by to dôkaz toho, že plošné testovanie Ag [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Tibor Menyhért

Tak dlho sa hádali na maličkostiach, až z toho bola veličkosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 473839x
Priemerná čítanosť článkov: 2961x

Autor blogu

Kategórie