Pan slam 2017 (nebojte sa poézie)

3. júla 2017, Tibor Menyhért, básne

Slam poetry je na Slovensku zatiaľ takmer neznámy pojem. Pokusom o jeho propagáciou je turné Pan slam, počas ktorého českí a slovenskí panslavisti pardon pan slamisti sa predstavia v deviatich slovenských mestách.

Dnes 3.7. sa slameri predstavia v Košiciach v kine Úsmev o 20:00 (pozor zmena, pôvodne sme mali začať o 19:00). Tento večer budem vystupovať aj ja.

V Českej republike sa zo slam poetry stal fenomén, na jednotlivých večeroch sa zvykne zúčastniť aj niekoľko stoviek divákov. Vystúpenia jednotlivých slamerov sú hodnotené divákmi podobne ako v krasokorčuľovaní známkami od 0 do 10. Je to živá interaktívna poézia. Niekedy je posledné kolo, kolom improvizácie, keď diváci dajú slamerom nejaké námety a oni čosi ad hoc splodia.

Slam poetry sa v mnohom podobá stand up vystúpeniam, základný rozdiel je v tom, že sa tú zapája poézia, rytmus a rým. Okrem dopredu známych slamerov na podujatí môžu vystúpiť aj ľudia z hľadiska, takže ak píšeš poéziu o ktorej predpokladáš, že by mohla rezonovať pri živom vystúpení, naber odvahu, príď a vystúp!

Ak ti poéziu na základnej či strednej škole učitelia zhnusili (tiež som učiteľom), príď a možno zistíš, že poézia nie je tá memorovaná nuda.

panslam