Kurz bridžu. Lekcia 4. Odpovede. Komplexné body

19. februára 2016, Tibor Menyhért, bridž vzdelávanie

Odpovede všeobecne

Otvorenia sú limitované zhora a zdola, odpovede by mali zodpovedať riziku vynechania hry či slemu i riziku, že záväzok prelicitujeme. Na zdvih treba cca. 3 FB, ak sme našli 8 listú zhodu, tak si možno pripočítať rozlohové body. Ak je celá hra vylúčená, možno dať Pas, ak vylúčená nie je, licitujeme na takom stupni, aby partner vedel, koľko máme minimálne a maximálne bodov.

Ak partner otvoril na 1. stupni vo farbe, môže mať maximálne 21 bodov. Ak máme menej ako 6 bodov, tak ak má maximum 21+5 je 26, v BT získame  8 až 9 zdvihov, ak má minimum, získame iba 5 zdvihov. Vo farebnom záväzku, ak nájdeme zhodu, tak možno o dva zdvihy viac. Pravdepodobnosť, že má 21 bodov je veľmi malá. Najčastejšie bude mať 12 bodov, menej často 13 a každý ďalší bod je menej a menej pravdepodobný. Preto s menej ako 6 bodmi dáme vždy Pas, ak máme fit v drahej farbe, s 5 FB môžeme zvážiť 2 v drahej.

Od šiestich bodov by sme mali licitovať, pričom licitujeme podľa zásad: štvorlisty licitujeme zdola, 5 listy zhora, najprv ukazujeme dlhší list, potom kratší, ak však dlhší musíme ukázať na vyššom stupni a nemáme na to dostatok FB, ukážeme najprv kratší.

Zásady

Poznámka: V KBK väčšina hráčov hrajúca SAYC otvára 1♦ na 4 liste a 1♣ výnimočne na dvojliste. Originál SAYC je lepšia lacná, teda 1♣ aj 1♦ sú na trojliste. Možno nájsť argumenty pre jeden i druhý štýl otvorenia, ako budete otvárať v lacných farbách si môžete dohodnúť individuálne so svojim partnerom.

 

Klasifikácia listov odpovedajúceho

Keď nájdeme fit, list prehodnotíme pripočítaním rozlohových bodov.

Kedy sa bude dať uhrať celá hra?

Klasifikácia listov otvárajúceho

Rozpätie FB pri otvorení 1 vo farbe je veľmi široké, s minimom 12 FB otvárajúci štatisticky urobí 4 zdvihy, s maximom 7, ak sme našli 8 listý fit spraví 6 alebo 9 zdvihov. Prvý rebid otvárajúceho by mal upresniť s akou silou otvoril.

15 bodový list som zaradil medzi slabé i silné listy. Ponechám na vašom subjektívnom zhodnotení, či 15 bodový list budete pokladať za silný alebo slabý. Podobne 18 bodový list môžete pokladať za veľmi silný, keďže máte rezervu dvoch zdvihov, oproti tomu, čo ste pôvodne sľúbili.

Ako ukážete, že máte slabý, silný a veľmi silný list?

Ak partner farbu nesfitoval a jeho odpoveď bola na prvom stupni vo farbe:

Pokiaľ pôjde licitácia napríklad takto:

N E S W
1♦ Pas 1♠ Pas
1♠

Otvárajúci svoju silu neupresnil, stále má 12-21 bodov, iba vieme, že má 4 piky, aspoň 4 kára a nemá 4 list srdcový. Ak by 4 list srdcový mal, tak by uzhodnil srdcia, aj keby mal 4 listé piky.

Ak odpovedajúci farbu sfitoval

Poznámka: Nezabúdajte, že ak partner otvoril 1 v drahej, sfitovať farbu môžete už s 3 listom, ak otvoril v lacnej, sfitovať môžete  s 5 listom trefy a so 4 listom kára. Ak odpovedajúci ponúkol vlastnú farbu, sľubuje aspoň 4 list, sfitovať môžete aspoň so 4 listom, ak farbu opakoval, s 3 listom.

Komplexné body

Okrem figúr sú zdrojom zdvihov tromfy a vypracované malé karty v dlhých farbách. Nejako by sme v bodoch mali vedieť vyjadriť aj tieto zdroje zdvihov.

Rozlohové body

Rozlohové alebo tiež distribučné body sa počítajú nasledovne:

Komplexné body

Komplexné body sú súčtom figúrových a rozlohových bodov. Keď sme našli fit, tak si k figúrovým bodom môžeme pripočítať aj rozlohové body, ak sme fit nenašli, môžeme k figúrovým bodom pripočítať iba dĺžkové body. V licitácii ideme na takú úroveň, koľko nám dá súčet komplexných bodov predelený tromi. Ak budeme hrať BT, tak aj keď sme našli fit v nejakej farbe, do KB započítame iba dĺžkové body, keďže krátke farby si v beztromfovom záväzku nemôžeme pozabíjať.

Príklad: Ak partner otvoril 1♥, sľubuje okrem bodov minimálne 5 list srdcový. Ak máme aspoň 7 KB a 3 list srdcový, zalicitujeme 2♥ (my máme 7KB, a partner má minimálne 12 FB+2 RB (1 RB za päťlist, 1 RB za dubl), spolu je to 21 KB, čo dáva síce iba 21/3=7 zdvihov, ale v prípade, že má partner maximum, riskovali by sme vynechanie celej hry. Po našej odpovedi partner licituje takto:

Ak po tom istom otvorení partnera budeme mať 13 KB, zalicitujeme 3 srdcia, partner bude licitovať takto:

Čiže, ak budeme mať rozlohu 4333, trojlist v partnerových srdciach a 6 figúrových bodov, prísne vzaté by sme aj mohli odpasovať, keďže máme iba 6KB.

Keď budeme mať len 5 FB, ale 4 listý fit a rozlohu 5422, tak máme až 4 RB – 1 za päťlist, 2 za dva duble a 1 za 9 listú zhodu, spolu teda máme 9KB, takže smelo môžeme povedať 2♥, hoci máme menej figúrových bodov, než som vás učil, ako minimum pre nepasovanie partnerovho otvorenia.

Slovníček

Poznámka: Slovenské slovníky nepoznajú význam rozloha v takom zmysle, ako to tu používam. Takto sa však bridžisti vyjadrujú, jazykoví puristi medzi nami navrhujú používať termín distribúcia, ale pravdupovediac to nie je slovenské slovo.

P.S. Táto lekcia bola pôvodne súčasťou 3. lekcie. Zistil som, že sa to nedalo celé odprednášať aj precvičiť na jednej lekcii. preto som to rozdelil.