Kurz bridžu. 1. lekcia: Pravidlá bridžu

27. januára 2016, Tibor Menyhért, bridž

Bridž sa hrá s jedným balíčkom francúzskych (žolíkových) kariet, bez žolíkov. Hra pozostáva z dvoch fáz:

  1. Rozdá sa všetkých 52 kariet, rozdáva sa po jednej karte. Každý hráč má 13 kariet.
  2. Prvý licituje rozdávajúci (angl. dealer), licituje sa v smere hodinových ručičiek, keď odznejú tri pasy, zohráva sa posledne ponúknutý záväzok, zohráva ho ten hráč páru, ktorý daný druh záväzku ponúkol ako prvý (hlavný hráč, angl. declarer). V prvom kole licitácie, ak odzneli tri pasy, štvrtý hráč, ktorý nelicitoval, ešte môže licitovať.
  3. Hierarchia záväzkov je nasledujúca (zhora nadol): BT, ♠, ♥, ♦, ♣. Ponuka pozostáva zo stupňa a druhu záväzku. Hláškou 1♣ sa hráč zaväzuje Ak budú tromfy trefy, získam aspoň 7 zdvihov (štichov). V hre je 13 zdvihov, niektorý pár musí získať aspoň 7 zdvihov, preto sa prvých 6 zdvihov nepočíta (prvých 6 zdvihov na linke sa nazýva kniha). Na prvom stupni možno trefy prelicitovať všetkými zostávajúcimi druhmi záväzkov. Ak niekto ponúkol 1♠, možno ho prelicitovať 1BT alebo 2♠, 2♥, 2♦, 2♣.
  4. Štartuje hráč po ľavici hlavného hráča. Po štarte partner hlavného hráča (tichý hráč alebo stolík) vyloží svoje karty na stôl a disponuje nimi hlavný hráč, obvykle dáva pokyn partnerovi, ktorú kartu má zahrať, ale môže ich zahrávať aj sám, ak partner počas zohrávky musel odísť.
  5. Hráč musí priznať farbu – karta musí byť tej istej farby, ako prvá karta zdvihu, ak takú kartu má. Ak kartu danej farby nemá, môže do zdvihu pridať ľubovoľnú kartu.
  6. Vyššia karta berie – AKQJ1098765432 – zhora nadol.
  7. Tromf prebíja – tromfová dvojka je viac, než eso vo farbe zdvihu.
  8. Karty do zdvihu sa pridávajú v smere pohybu hodinových ručičiek.
  9. Do ďalšieho zdvihu vynáša hráč, ktorý získal posledný zdvih, ak to bol hlavný hráč, z tej strany, na ktorej pridal najvyššiu kartu.
  10. Bodovanie (bodovanie je korením bridžu, a je veľmi sofistikované). Pre začiatok si zavedieme zjednodušené bodovanie. Ak bol záväzok splnený, za splnenie záväzku sa pridelí prémia 50 bodov a za siedmy a každý ďalší zdvih sa pridelí 30 bodov. Ak sa hralo s kontrou výsledok sa vynásobi dvoma, ak sa hralo s rekontrou, vynásobí sa štvorkou. Ak sa záväzok nesplnil a hralo sa bez kontry, za každý pád súperi získajú 50 bodov, ak sa hralo s kontrou získajú dvojnásobok, ak sa hralo s rekontrou, získajú 4 násobok.

Slovníček termínov

Ak som v texte použil termín, ktorý v slovníčku nie je upozornite ma na to a termín doplním.

Informácie o priebehu kurzu, stále sa možno zapojiť