Založ si blog

Bridž nie je šport?

Na stránke sport.aktuality.sk vyšiel mierne zavádzajúci článok

Bridž nie je šport, potvrdil odvolací britský súd

Redakciu ctí, že v titulku uviedla i text uvedený za čiarkou. Je to názor britského odvolacieho súdu a nemá to  priame právne dôsledky na judikatúru Slovenska, Európskej únie, zvyšku (z pohľadu poniektorých Britov) miniatúrneho sveta.

Mierne zavádzajúca je úvodná veta článku a neuvedenie iných názorov na danú problematiku. Úvodná veta znie: Hráči kartovej hry bridž sa musia definitívne zmieriť s tým, že pri partii nešportujú. Vyplýva to z rozhodnutia britského odvolacieho súdu, ktorý potvrdil výrok z októbra 2015.

Správne by mala znieť: Anglickí (Britskí) hráči kartovej hry bridž … (zvyšok vety by platil)

Bridž je uznaný olympijský šport, WBF (Svetová bridžová federácia) je členom Medzinárodného olympijského výboru, bridž bol na zimných olympijských hrách  tuším v Calgary ukážkovým športom. V Slovenskej republike sú bridž, šach, go na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu registrované ako športy a športové zväzy zaštrešujúce tieto hry spĺňajú náležistosti nášho zákona o športe.

Áno, určite sa možno dívať na definíciu športu tak, že šport je fyzický súťažný výkon. Potom súťaže v sexuálnej výkonnosti sú športom a zaslúžia si podiel na Britskej športovej lotérii 🙂  Ako hovorí klasik „O peniaze ide vždy až v prvom rade.“ a súdny spor bol o tom, či má Anglická bridžová únia nárok na podiel zo zisku zo športovej lotérie. Ostatným športovým federáciám sa hodí, aby čo najmenej športových odvetví malo takýto nárok.

V každom športe je niekoľko zložiek okrem iných: fyzická výkonnosť, mentálna sila, intuícia a šťastie. Na základnej, strednej a čiastočne i vysokej škole som hrával šach (v poslednom ročníku gymnázia som  bol členom družstva, ktoré sa stalo majstrom Slovenska družstiev stredných škôl) a nikdy som nepochyboval o tom, že šach je športová disciplína. Podľa britskej judikatúry, ani šach nie je športom. V šachu je dominancia mentálnej  zložky, kým neboli počítače dostatočne výkonné a softvér dostatočne „inteligentný“  silné zastúpenie tretej zložky, až potom štvrtá a fyzická zložka sa uplatňovala hlavne v súťažiach o Majstra sveta, fyzicky nemocný šachista na nich nikdy nemal šancu (intuícia v šachu sa podieľa na tom, že hoci šachista nemá prepočítané všetky varianty, „cíti“, že daný ťah je správny).

V bridži mentálna sila je tiež dominantná a dá sa rozložiť na niekoľko zložiek: hĺbka a presnosť logického myslenia, mentálna odolnosť, pamäť, dôvera v partnera. Intuícia v bridži hrá ešte dominantnejšiu rolu než v šachu a rola šťastia je vzhľadom nato, že bridž je hra s neúplnou informáciou, kým šach s úplnou, tiež významnejšia, v bridži sa môže hráč rozhodnúť štatisticky správne, ale v danom rozdaní to dobré nebolo.

  • Pre mňa je základným atribútom športu princíp fair play. Tento princíp je v mentálnych športoch, aspoň podľa mojej osobnej skúsenosti, mnohonásobne dominantnejší, než vo väčšine mne známych fyzických športoch.
  • Šport by mal človeka udržiavať v dobrej fyzickej a psychickej kondícii. Viacero výskumov potvrdilo, že bridž a mentálne športy všeobecne hráčom prospievajú nielen psychicky, ale aj ich fyzickému zdraviu.
  • Pre šport je charakteristická súťaživosť na základe jasne stanovených pravidiel. Bridž jasne stanovené pravidlá má a bridžisti pri stolíkoch bojujú ako draci.

O tom či bridž je alebo nie je šport som svojho času diskutoval na stránke Lexfórum. Nakoniec sme dospeli k záveru, že bridž možno z hľadiska slovenského práva pokladať za šport.

Ešte ako žiak základnej školy som čítal knihu Šachy všech dob a zemí, v ktorej bol šach charakterizovaný ako šport, veda i umenie. Podobné charakteristiky má aj bridž. Vývoj šachových programoch stál na počiatkoch výskumu umelej inteligencie. Napriek tomu, že v súčasnosti už superpočítač dokáže pravidelne víťaziť nad šachovými majstrami sveta, tieto víťazstvá sú založené na „hrubej sile“. Šachové programy buď prepočítavajú ťahy na niekoľko krokov dopredu a v otvoreniach využívajú databázy otvorení. Šachista veľmajster ale rozmýšľa diametrálne inak, popri prepočítavaní ťahov sa často rozhoduje intuitívne a táto intuícia je obvykle správna. Ale o umelej inteligencii a programovaní  logických hier niekedy nabudúce.

 

 

 

 

 

 

Diplomovka

15.11.2020

Obhájil som diplomovku, ani neviem ako. Sám som si ju nenapísal, predsa nie som pako. Študentky a študentíci, načo študujete, v parlamente vedomosti nepotrebujete. Predseda nám vždy ukáže, jak hlasovať treba, sám volič si za to môže, že nemá na chleba. My musíme nosiť rúška, Igor však nemusí, že sme preňho iba svoloč, zverejní statusy, o ponožkách, o [...]

Prechádzka od 1: 00 do 5: 00

14.11.2020

Poďme sa priatelia prechádzať od jednej do piatej poďme to spolu spočítať tej vláde prekliatej. Boli sme sa spolu testovať, postáli si v rade, boli sa spolu nakaziť, nech covid je všade. Poďme si spoločne vypočuť tlačovku Matelka, keď je tam tento nedouk, vypína sa telka. Spoločne sme si to skazili, pravdu má premiér, veď sme ho na jar zvolili, takže je všetko fér.

Plošné testovanie a žonglovanie s číslami (2)

10.11.2020

V predchádzajúcom článku som z matematického pohľadu analyzoval prvé kolo plošného testovania. Po druhom kole k tomu v podstate nemožno nič nové zmysluplného dodať, iba možno konštatovať Pat a Mat (Naď a Matovič) naďalej žonglujú s číslami, ako sa im zachce. Bez ohľadu, aké percento pozitívnych by v druhom kole vyšlo, bol by to dôkaz toho, že plošné testovanie Ag [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Tibor Menyhért

Tak dlho sa hádali na maličkostiach, až z toho bola veličkosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 475489x
Priemerná čítanosť článkov: 2972x

Autor blogu

Kategórie