Založ si blog

História a súčasnosť košického a slovenského bridžu

Bridž v Košiciach má takmer storočnú históriu. Prvým majstrom Československa sa stalo družstvo z Košíc. Po druhej svetovej vojne košickí bridžisti vyhrali medzinárodný turnaj vo Vysokých Tatrách. Po februári 1948 došlo k útlmu nášho bridžového života. Bridž pokladali za buržoáznu zábavku, či ideologickú úchylku, hrával sa v súkromí, slovenské bridžové kluby zanikli. Keď v 60. rokoch došlo k uvoľneniu, na Slovensku vznikli bridžové kluby v Bratislave, Žiline, Prešove. V Košiciach vznikli dva, časom sa zlúčili a zlúčený klub pôsobil pri Telovýchovnej jednote VSŽ. 

V roku 1968 sa slovenskí bridžisti pokúsili založiť celoslovenskú organizáciu, ale nestihli to. Po vpáde „bratských armád“ sa kluby zachovali, ale vznik celoslovenskej bridžovej organizácie vrchnosť nepovolila. V Čechách vznikol Český bridžový svaz. Mnohí naši hráči sa stali jeho členmi. Zapojili sa do Československej bridžovej ligy. Košickí bridžisti niekoľkokrát hrali 1. ligu. V sedemdesiatych rokov až  osemdesiatych rokoch slovenskému bridžu dominovlia hráči z Bratislavy, ktorý v 1. lige hrávali pravidelne a neraz sa umiestnili na medailových miestach.

Medzi najznámejšie košické osobnosti, ktoré hrali bridž, patril profesor Kňazovický.

Po roku 1989 bridžový život na Slovensku znovu upadol. Mnoho aktívnych bridžistov sa dalo na podnikanie alebo politiku. Z košických bridžistov napr. Bauer, Burian, Polák, Menyhért a bridž prestali hrávať. Slovenský bridžový zväz vznikol začiatkom 90. rokov, ale výraznejšiu činnosť nevyvíjal. Po roku 2000 sa k bridžu mnohí hráči vrátili, zväz obžil, začali sa poriadať Medzinárodné majstrovstvá Slovenska, Karpatský pohár v Michalovciach, Topvar trefy v Topoľčanoch, Veľká cena Košíc, Veľká cena Bratislavy, Malá cena Žiliny, založila sa Slovenská bridžová liga.

Košický bridžový klub je v súčasnosti najväčším a najaktívnejším bridžovým klubom na Slovensku, má viac ako 50 členov a jeho členovia sú dlhodobo majstrami SR. Tvoria základ slovenskej bridžovej reprezentácie. Hráči z Košíc sa zúčastnili prvej mentalympiády v Pekingu. Martin Vodička sa zúčastnil Majstrovstiev Európy juniorov, kde Slovensko skončilo na 6. mieste a postúpilo na Majstrovstvá sveta.

V Košiciach viackrát vznikli krúžky bridžu na stredných školách. V školskom roku 2016/2017 vznikol bridžový krúžok na Základnej škole Krosnianska 4 v Košiciach. Škola sa dlhodobo umiestňuje v rebríčkoch slovenských základných škôl na popredných miestach. Popri bežných činnostiach základných škôl sa venuje aj práci s talentovanou mládežou. Dosahuje úspechy nielen v predmetových olympiádach a vedomostných súťažiach, ale aj v rôznych športových disciplínach. Tohto roku, dúfajme, prerazia aj na bridžovom poli. Družstvo zložené z členov krúžku na čele s kapitánom, učiteľom školy, národným bridžovým majstrom, sa zapojí do druhej bridžovej ligy a zúčastní sa kvalifikácie na Majstrovstvá Európy žiakov v súťažnom bridži, ktoré sa budú konať na Slovensku.

Bridž je hra, ktorá nikdy neomrzí, udrží myseľ sviežu a aktívnu do najvyššieho veku. V Košickom bridžovom klube hráva napríklad Oto Gabrik, ktorý toho roku bude mať 95 rokov a bridž začal hrať v roku 1940. S bridžom získate priateľov po celom svete. Možno s ním začať aj v dôchodku, prirodzene, ak by niekto chcel v bridži dosiahnuť najvyššie méty, mal by začať čo najskôr. Bridž je prevenciou proti Alzheimeru, rozvíja sociálne zručnosti, partnerské pochopenie a spolucítenie, pamäťové a logické schopnosti.

Podrobnejšie sa o košickom bridži dozviete na stránke www.bridgekosice.sk

Diplomovka

15.11.2020

Obhájil som diplomovku, ani neviem ako. Sám som si ju nenapísal, predsa nie som pako. Študentky a študentíci, načo študujete, v parlamente vedomosti nepotrebujete. Predseda nám vždy ukáže, jak hlasovať treba, sám volič si za to môže, že nemá na chleba. My musíme nosiť rúška, Igor však nemusí, že sme preňho iba svoloč, zverejní statusy, o ponožkách, o [...]

Prechádzka od 1: 00 do 5: 00

14.11.2020

Poďme sa priatelia prechádzať od jednej do piatej poďme to spolu spočítať tej vláde prekliatej. Boli sme sa spolu testovať, postáli si v rade, boli sa spolu nakaziť, nech covid je všade. Poďme si spoločne vypočuť tlačovku Matelka, keď je tam tento nedouk, vypína sa telka. Spoločne sme si to skazili, pravdu má premiér, veď sme ho na jar zvolili, takže je všetko fér.

Plošné testovanie a žonglovanie s číslami (2)

10.11.2020

V predchádzajúcom článku som z matematického pohľadu analyzoval prvé kolo plošného testovania. Po druhom kole k tomu v podstate nemožno nič nové zmysluplného dodať, iba možno konštatovať Pat a Mat (Naď a Matovič) naďalej žonglujú s číslami, ako sa im zachce. Bez ohľadu, aké percento pozitívnych by v druhom kole vyšlo, bol by to dôkaz toho, že plošné testovanie Ag [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Tibor Menyhért

Tak dlho sa hádali na maličkostiach, až z toho bola veličkosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 475444x
Priemerná čítanosť článkov: 2972x

Autor blogu

Kategórie