Založ si blog

Učitelia majú privysoké platy?

V prvom rade, aspoň na základných školách, sa učitelia muži takmer nevyskytujú. Hádajte prečo? Asi kvôli tým privysokým platom, ktoré sú v školstve, aspoň podľa zbežného pohľadu na internetové diskusie.

Zlý učiteľ by v školstve vôbec nemal byť a ak je, tak každý plat, ktorý dostane je privysoký. Ja som mal to šťastie, že som mal takmer iba dobrých učiteľov. Vyslovene zlí sa možno ani nevyskytli a podpriemerným sme to dávali poriadne vyžrať – oni nám to oplácali na vysvedčení.

Absolvoval som matematiku-fyziku na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. Pokiaľ viem, tak zo spolužiakov sme v školstve z nášho ročníka zostali iba traja chlapi a možno desať žien. Výzvy v diskusiách o platoch učiteľov typu „Ak sa vám nepáči, choďte inam.“ sú mimo misu  Takmer všetci muži už odišli a dievčatá, ak mali možnosť odišli tiež. Zostali buď naozaj neschopní uplatniť sa inde, alebo tí, čo toto povolanie natoľko milujú, že ho vykonávajú napriek všetkým priekom. Ja som osobitný prípad. Dlhé roky som sa živil ako živnostník a na staré kolená som sa možno zbláznil a vrátil sa do školstva.

Úprimne povedané, po návrate som bol dosť šokovaný. Učebné osnovy v matematike a fyzike sú slabým odvarom toho, čo sme sa na základnej škole učili my, ale to  nie je o samotných učiteľoch, ale o systéme nášho školstva, ktoré kladie vo vzdelávaní zvláštne priority. Na druhej strane ,sú deti omnoho slobodnejšie než sme boli my, nielenže môžu, ale aspoň na mojich hodinách, musia vyjadrovať svoj názor.

V internetových diskusiách sa často volá po tom, aby sa zredukoval počet učiteľov a tým, ktorí zostanú, aby sa platy výrazne zvýšili. Ekonomické zákony však fungujú podivne. Ak by hrozilo podobné prepúšťanie, prví odídu najschopnejší, iba že by riaditelia najschopnejších dopredu zastabilizovali nejakým osobným ohodnotením. Aj to by sa mohlo minúť účinku, takíto učitelia by pri hľadaní novej práce mali iba lepšiu vyjednávaciu pozíciu a pre istotu by možno predsa len odišli.

Asi každý pozná vtip: Kto to vie robiť, ten to robí. Kto to robiť nevie, ten to učí a kto to učiť nevie, ten to riadi. 

Ja dodávam: Kto to nevie ani riadiť, ten o tom rozhoduje. Však páni politici?

Systém školstva je behom na dlhé trate. Ak dnes čosi pokazíme, najbližších desať rokov sa to takmer neprejaví, ak dnes čosi urobíme správne, že to bolo naozaj správne budeme vedieť odmerať, až keď dnešní politici budú písať memoáre alebo dnešní žiaci budú písať ich nekrológy. Len aby v tom čase ešte ktosi písať vedel.

 

Diplomovka

15.11.2020

Obhájil som diplomovku, ani neviem ako. Sám som si ju nenapísal, predsa nie som pako. Študentky a študentíci, načo študujete, v parlamente vedomosti nepotrebujete. Predseda nám vždy ukáže, jak hlasovať treba, sám volič si za to môže, že nemá na chleba. My musíme nosiť rúška, Igor však nemusí, že sme preňho iba svoloč, zverejní statusy, o ponožkách, o [...]

Prechádzka od 1: 00 do 5: 00

14.11.2020

Poďme sa priatelia prechádzať od jednej do piatej poďme to spolu spočítať tej vláde prekliatej. Boli sme sa spolu testovať, postáli si v rade, boli sa spolu nakaziť, nech covid je všade. Poďme si spoločne vypočuť tlačovku Matelka, keď je tam tento nedouk, vypína sa telka. Spoločne sme si to skazili, pravdu má premiér, veď sme ho na jar zvolili, takže je všetko fér.

Plošné testovanie a žonglovanie s číslami (2)

10.11.2020

V predchádzajúcom článku som z matematického pohľadu analyzoval prvé kolo plošného testovania. Po druhom kole k tomu v podstate nemožno nič nové zmysluplného dodať, iba možno konštatovať Pat a Mat (Naď a Matovič) naďalej žonglujú s číslami, ako sa im zachce. Bez ohľadu, aké percento pozitívnych by v druhom kole vyšlo, bol by to dôkaz toho, že plošné testovanie Ag [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Tibor Menyhért

Tak dlho sa hádali na maličkostiach, až z toho bola veličkosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 475555x
Priemerná čítanosť článkov: 2972x

Autor blogu

Kategórie