Založ si blog

Kurz bridžu 11. lekcia. Obojstranná licitácia

Obojstranná licitácia (tiež súťažná licitácia alebo súťažná dražba), obvykle je pri nej počet bodov medzi linkami vyrovnaný. Zatiaľ sme väčšinu času venovali jednostrannej licitácii, keď naša linka otvorila a súperi do dražby nezasahovali. Dnes si povieme niečo o obojstrannej licitácii. Na jednej strane, kedy a ako môžeme do dražby zasiahnuť, ak súper otvoril a na druhej strane, ako reagovať na zásah súpera do dražby.

Na otvorenia sme stanovili presné požiadavky čo sa týka počtu kariet v jednotlivých farbách a počtu bodov.

Aké by mal list spĺňať podmienky, ak otvoril súper?

V prvom rade musíme rozlišovať medzi normálnym a blokujúcim otvorením. Ak súper otvoril s nadpriemerným listom 12+ FB, tak väčšinou majú viac bodov súperi (nemusia mať). Ak otvoril blokujúco, tak je šanca, ak máte na ruke nadpriemerný list, že je prevaha bodov na vašej linke. Preto musí byť štýl zásahov iný proti blokujúcim a iný proti normálnym otvoreniam.

Kým na otvorenie je hlavnou požiadavkou počet FB a dĺžka farby otvorenia, pričom veľmi nezáleží na kvalite farby otvorenia, v zásahu sa riaďte zásadou: Zasahuje sa s kvalitnou farbou.

V závislosti od stavu hier, možno na 1. stupni zasiahnuť už so siedmimi bodmi a 5 listou farbou, na druhom stupni zasahujte opatrnejšie, keďže súperi môžu dať kontru. Ak máte 5 list, ale je veľmi slabý, tak by ste si zásah mali dobre rozmyslieť. Ak máte veľa bodov a menej kvalitnú dlhú farbu, predsa by ste len zasiahnuť mali.

Nemáte vlastný 5 list a máte 11+ FB

Pokiaľ máte aspoň trojlist v súperovej farbe a máte nejaký dvojlist či dokonca singel, obvykle bude najlepšie pasovať. Ak máte v súperovej farbe najviac dvojlist a v ostatných farbách aspoň 3 listy, môžete dať kontru. Kontra nemá prirodzený význam, ale partnerovi hovorí: Partner, mám body na hranici otvorenia, nemám 5 list, ukáž svoju najdlhšiu farbu. Pokiaľ otvorenie bolo na lacnej farbe, obvykle by sme mali mať na kontru v drahých farbách aspoň 43, ideálne 44, takže partner by mal prednostne ukazovať drahý štvorlist – okrem iného sa tak udrží dražba na prvom stupni.

Ak bolo otvorenie v drahej farbe, kontra v prvom priblížení ukazuje 4 list v druhej drahej farbe, teda, ak otvorenie bolo 1♥, kontra ukazuje 4 list pikový a naopak, ak otvorenie bolo 1♠, ukazuje 4 list srdcový. Partner by mal po kontre s drahým štvorlistom licitovať tento štvorlist, aj keď má v lacnej farbe päťlist. Pokiaľ má partner štvorlist vo farbe otvorenia a nemá druhý drahý štvorlist, môže licitovať 1BT a pokiaľ má dostatok bodov, môže kontru zmeniť na trestnú. Výnimočne možno po kontre napr. na 1 srdce povedať 1♠ aj s 3-listom, len sa môže stať, že partner uverí, že máte 4 list a bude piky opakovať tak dlho, až budete padať s kontrou.

Ako licitovať, keď súperi zasiahli do dražby?

Zásah do dražby možno využiť vo svoj prospech a to tak, že ak po zásahu poviete novú farbu, ukážete tak aspoň 5 list v tejto farbe (bez zásahu by ste sľúbili aspoň 4 list). Štvorlist ukážete cez kontru. Na rozdiel od kontry zasahujúceho, ktorý ukazuje 11(10)+ FB, túto kontru možno dať od 7(6) FB. Zase sa takto v prvom rade ukazuje, druhá drahá farba a náznak napojenia vo farbe otvorenia. Pokiaľ máte do 10 bodov a zádrž v súperovej farbe, bez drahého 4 listu, môžete povedať 1BT (na prvom stupni túto zádrž nemusíte mať, na druhom a vyššom by ste ju mať mali).

V prípade jednej i druhej kontry si treba uvedomiť, že partnera kontrou nútite sa ozvať, takže ak je to v zásahu, tak môže mať aj 0 bodov, ak otvoril, tak jeho hláška, ktorá by inak znamenala silný list je skôr minimom. Silu by ukázal skokom.

Priama dražba vlastného päťlistu, ak súper zasiahol by mala byť limitovaná zhora, najviac 10(11) FB a partner môže hlášku odpasovať, hoci by inak (ak by súperi nezasiahli) nová farba otvárajúceho forsovala. Pokiaľ máte 11 a viac FB a vlastný 5 list, dražte cez kontru a potom ukážte vlastnú farbu.

Pokiaľ partner otvoril v drahej farbe a máte k nemu fit, farbu mu sfitujte na takom stupni, ako by ste ju sfitovali, ak by súper nezasiahol.

Ako v zásahu ukázať dva 5 listy?

Ak otvorenie bolo 1♥ a poviete 2 srdcia, je to konvenčná hláška Michaels ukazujúca 5 list pikový a 5 list lacný.

Ak otvorenie bolo 1♠, hláška 2♠ ukazuje 5 list srdcový a 5 list lacný. Treba si však uvedomiť, že takto ženiete dražbu na tretí stupeň.

Ak bolo otvorenie 1 v lacnej farbe, hláškou 2 v tejto farbe ukazujete oba drahé 5 listy (ak bolo otvorenie prirodzené).

Tie isté hlášky, pokiaľ otvoril partner, ukazujú niečo úplne iné. Ukazujú silu na hru a sú otázkou, či partner má zádrž v súperovej farbe. Zádržou je eso aj singel, druhý kráľ, tretia dáma alebo štvrtý jack. Kým eso je istou zádržou, tie ostatné zádrže sú pravdepodobnými zádržami. Partner sa takto pýta, ak chce hrať BT, zádrž ukážete tak, že poviete BT na najbližšom možnom stupni. Prirodzene môžete so silným listom skočiť rovno na 3BT. Pokiaľ partner farbu súpera licitoval skokom, tak je to cuebid, implicitne sfitoval vašu farbu a ukazuje kontrolu 1. alebo 2. kola, má záujem o slem. Obvykle takto ukazuje krátkosť v súperovej farbe.

Ako licitovať, ak prišlo blokujúce otvorenie?

Po blokujúcom otvorení by ste mali do dražby zasiahnuť, len ak máte silný list, teda list, s ktorým by ste otvorili (nie blokujúco). S listom, s ktorým ste sa sami chystali otvoriť blokom, dajte Pas, pokiaľ však partner ukáže body, v druhom kole dražby môžete skočiť na celú hru. S vlastným 5 listom s 13+ FB dražte svoju farbu na najbližšom stupni. Ak vlastný 5 list nemáte, dajte kontru – zas obvykle s krátkosťou v súperovej farbe. Pokiaľ máte list, s ktorým by ste otvorili 1BT a máte zádrž(e) v súperovej farbe, môžete povedať 2BT, najlepšie je mať na to aspoň 16 najviac 18 FB. S 19+ FB dražte cez kontru. Po zásahu 2BT platia konvencie: Stayman a transfery.

Rekontra, ak partner otvoril a súper dal kontru

Pokiaľ váš partner otvoril, pričom to nebolo blokujúce otvorenie a prišla kontra, s listom v ktorom máte viac než 11 FB, dajte rekontru. Takto sa partner okamžite dozvie vašu silu a vie okontrovať farbu v ktorej má aspoň 4 karty. Pokiaľ kontru dať nevie a vy ešte máte šancu dražiť, môže dať Pas a kontru môžete dať vy. Ak ste na vyhasínajúcej pozícii a partner súperom záväzok neokontroval, ak im nemôžete dať kontru, ukážete svoju dlhú farbu. Ak ste mali od začiatku fit, sfitujete mu farbu na najbližšom možnom stupni.

Ako ukázať veľmi silný list, ak súper otvoril?

Pokiaľ máte pravidelnú rozlohu a súper otvoril na prvom stupni jedna vo farbe, dražte 1BT, pričom nemusíte mať zádrž vo farbe otvorenia. Takto ukáže 16-18 FB. Pokiaľ by ste tých bodov mali viac než 18, dražte kontru a po ľubovoľnej odpovedi partnera, dražte BT na najbližšom možnom stupni. Po zásahu jedným BT zostávajú v platnosti všetky konvencie, ako keď otvoríte 1BT, s výnimkou transferu, ktorý by bol do farby otvorenia. Napríklad otvorenie 1 srdce, vy 1BT, ak partner povie 2 srdcia, je to transfer do pík, ale ak povie 2 kára, tak sú to prirodzené kára a nemôže to byť transfer do sŕdc. Podobne hláška dva trefy je otázkou na drahé štvorlisty, ale ak súper otvoril jedna v drahej, nebudete ukazovať súperovu štvorku. Čiže ak otvoríte 1 BT a máte oba drahé štvorlisty, na dva trefy odpoviete 2 srdcia, ale ak súper otvoril 1 srdce a vy ste dražili 1 BT, na otázku 2 trefy, odpoviete 2 piky. Ak opačný drahý štvorlist nemáte, poviete 2 kára.

Pokiaľ máte vlastný päť a viaclist a máte 16 a viac FB a súper otvoril, partnerovi to ukážete tak, že najprv dáte súperovi kontru a potom na najbližšom možnom stupni ukážete svoju farbu.

Diplomovka

15.11.2020

Obhájil som diplomovku, ani neviem ako. Sám som si ju nenapísal, predsa nie som pako. Študentky a študentíci, načo študujete, v parlamente vedomosti nepotrebujete. Predseda nám vždy ukáže, jak hlasovať treba, sám volič si za to môže, že nemá na chleba. My musíme nosiť rúška, Igor však nemusí, že sme preňho iba svoloč, zverejní statusy, o ponožkách, o [...]

Prechádzka od 1: 00 do 5: 00

14.11.2020

Poďme sa priatelia prechádzať od jednej do piatej poďme to spolu spočítať tej vláde prekliatej. Boli sme sa spolu testovať, postáli si v rade, boli sa spolu nakaziť, nech covid je všade. Poďme si spoločne vypočuť tlačovku Matelka, keď je tam tento nedouk, vypína sa telka. Spoločne sme si to skazili, pravdu má premiér, veď sme ho na jar zvolili, takže je všetko fér.

Plošné testovanie a žonglovanie s číslami (2)

10.11.2020

V predchádzajúcom článku som z matematického pohľadu analyzoval prvé kolo plošného testovania. Po druhom kole k tomu v podstate nemožno nič nové zmysluplného dodať, iba možno konštatovať Pat a Mat (Naď a Matovič) naďalej žonglujú s číslami, ako sa im zachce. Bez ohľadu, aké percento pozitívnych by v druhom kole vyšlo, bol by to dôkaz toho, že plošné testovanie Ag [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Tibor Menyhért

Tak dlho sa hádali na maličkostiach, až z toho bola veličkosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 472970x
Priemerná čítanosť článkov: 2956x

Autor blogu

Kategórie