Založ si blog

Kurz bridžu 3. lekcia. Licitačný systém. SAYC

 Licitačný systém

V dražbe máme k dispozícii na dorozumievanie iba symboly: stupeň záväzku 1 až 7, druh záväzku ♣♦♥♠ a BT, Pas, Kontra a Rekontra.

Výmena informácii môže prebiehať iba pomocou nich, akékoľvek iné komunikačné prostriedky sú zakázanéžmurkanie, intonácia, tempo, škrabanie sa za ľavým či pravým uchom, …

Hoci sú komunikačné prostriedky obmedzené, dajú sa nimi informácie odovzdávať efektívne. Pár môže mať dohodnuté rôzne významy pre jednotlivé hlášky. Súbor významov hlášok a licitačných sledov sa nazýva licitačný systém. Existuje množstvo licitačných systémov. Na Slovensku sa v súčasnosti používajú najmä: SAYC, Precision a Poľský tref.

V našom kurze sa budeme učiť v súčasnosti celosvetovo najpoužívanejší systém SAYC – Standard American Yellow Card.

Hoci je najrozšírenejší, neznamená to, že je to najlepší systém. Keď ho zvládnete, tak si budete môcť zahrať s ľubovoľným bridžistom na svete a neskôr sa poprípade naučíte, aj iný systém. Každý zo systémov má svoje výhody a nevýhody, hlavnou výhodou SAYC je jeho všeobecná rozšírenosť a prirodzenosť, z prirodzenosti vyplýva aj istá jednoduchosť.

Aké informácie si potrebujú partneri odovzdať, aby licitovali optimálny záväzok?

Potrebujú sa dozvedieť, koľko majú na linke figúrových bodov a či majú v niektorej farbe aspoň osemlistú zhodu. V pokročilej licitácii si môžu navyše odovzdať informácie, či nejakú farbu kontrolujú, t.j. či v nej neodovzdajú priveľa zdvihov. Z počtu bodov a existencie/neexistencie fitu sa pár dozvie, či majú silu iba na čiastočný záväzok alebo silu na hranici celej hry, poprípade na hranici malého/veľkého slemu. Oboznámili sme sa so spôsobom bodovania splnených a nesplnených záväzkov. Drahé farby sú hodnotené väčšmi než lacné farby a BT väčšmi než drahé farby, systém by to mal zohľadňovať. Budeme sa snažiť v nájsť zhodu hlavne v drahých farbách, ak ju nenájdeme, tak aj keď nájdeme zhodu v lacnej farbe, bude často lepšie hrať beztromfový záväzok.

Ak máme aspoň osemlistú zhodu, tak v tromfovom záväzku sa obvykle urobí aspoň o jeden zdvih viac než v beztrofmovom. Preto je väčšinou lepšie hrať 4♥/♠ a nie 3BT, 2♥/♠ a nie 1BT, … Naproti tomu, na 5♦/♣ potrebujeme získať o dva zdvihy viac, takže aj keď nám  tromfová výhoda tie dva zdvihy navyše donesie, tak výsledok bude rovnaký či hráme 3BT alebo 5♣/♦. Preto sa väčšinou budeme snažiť pri lacnej zhode skončiť v 3BT, za ktoré častejšie získame lepšie hodnotenie, než za 5 v lacnej farbe.

SAYC – úvod do systému

Otvorenie

1♣ 12-21 FB, aspoň 2 list trefový, bez drahého 5 listu 1♦ 12-21 FB, aspoň 4 list kárový, bez drahého 5 listu, ak máme pravidelnú rozlohu 12-14 alebo 18-19 FB
Ak máte 44 v lacných farbách, otvorte 1♦
1♥/♠ 12-21 FB. Aspoň 5 list, ak máme 55 v drahých otvoríme 1♠, ak máme 6 listé srdcia a 5 listé piky, otvoríme 1♥
1BT 15-17 bodov, pravidelná rozloha, bez drahého 5 listu, môže byť lacný 5 list, nemali by sme mať list 5422. Pravidelné rozlohy sú: 4333, 4432, 5332
2♣ 22+ bodov alebo 4 stratové zdvihy, ľubovoľná rozloha. Umelá hláška.

2♦ 5-11 bodov, 6 list, bez drahého štvorlistu (s 11 FB zvážiť otvorenie 1♦). V druhej hre 9-11 FB, veľmi dobrých 8.
2♥/♠ 5-11 bodov, 6 list, bez druhého drahého štvorlistu (s 11 FB zvážiť otvorenie 1♥/♠). V druhej hre 9-11 FB, veľmi dobrých 8.
2BT 20-21 bodov, pravidelná rozloha, môže byť lacný 5 list.
3♣/♦/♥/♠ 7 list, 3-10 bodov, bez bočného drahého štvorlistu (s 10 bodmi zvážiť otvorenie na 1. stupni). V druhej hre pravidlo 3-2-1 (preberieme neskôr).
3BT 25-27 FB, pravidelná rozloha, môže byť lacný 5 list, vtedy by som však doporučoval otvoriť 2♣.

Diplomovka

15.11.2020

Obhájil som diplomovku, ani neviem ako. Sám som si ju nenapísal, predsa nie som pako. Študentky a študentíci, načo študujete, v parlamente vedomosti nepotrebujete. Predseda nám vždy ukáže, jak hlasovať treba, sám volič si za to môže, že nemá na chleba. My musíme nosiť rúška, Igor však nemusí, že sme preňho iba svoloč, zverejní statusy, o ponožkách, o [...]

Prechádzka od 1: 00 do 5: 00

14.11.2020

Poďme sa priatelia prechádzať od jednej do piatej poďme to spolu spočítať tej vláde prekliatej. Boli sme sa spolu testovať, postáli si v rade, boli sa spolu nakaziť, nech covid je všade. Poďme si spoločne vypočuť tlačovku Matelka, keď je tam tento nedouk, vypína sa telka. Spoločne sme si to skazili, pravdu má premiér, veď sme ho na jar zvolili, takže je všetko fér.

Plošné testovanie a žonglovanie s číslami (2)

10.11.2020

V predchádzajúcom článku som z matematického pohľadu analyzoval prvé kolo plošného testovania. Po druhom kole k tomu v podstate nemožno nič nové zmysluplného dodať, iba možno konštatovať Pat a Mat (Naď a Matovič) naďalej žonglujú s číslami, ako sa im zachce. Bez ohľadu, aké percento pozitívnych by v druhom kole vyšlo, bol by to dôkaz toho, že plošné testovanie Ag [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Tibor Menyhért

Tak dlho sa hádali na maličkostiach, až z toho bola veličkosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 473832x
Priemerná čítanosť článkov: 2961x

Autor blogu

Kategórie